Projekt beskrivelse
SSF Energi udskifter 18 år gammel fliskedel
Baggrund
Af projektleder Morten Balle Poulsen
Hos Snertinge-Særslev-Føllenslev Energiselskab (SSF) forsyner man området med både varme og elektricitet. Til dette har man tre forskellige produktionsapparater – en biogasmotor som producerer både el og varme, en fliskedel til varmeproduktion samt en oliekedel som back-up for de to andre produktionsenheder. Det er fliskedelanlægget, som man nu er klar til at udskifte.
Fliskedlen har 18 år på bagen, hvilket betyder, at den teknologiske tidsalder har indhentet kedlen. Man er kommet langt miljømæssigt og produktionsteknisk på de knap 20 år, kedlen har stået i Snertinge, hvilket betyder, at de nye fliskedler i dag brænder langt mere økonomisk og miljørigtigt.
SSF Energiselskab har valgt et entrere med Aktive Energi Anlæg i forbindelse med udskiftningen af den gamle fliskedel. Der er tale om en total entreprise, hvor en ny 1,1 MW fliskedel fra Justesen installeres.
For at fremtidssikre det nye anlæg mest muligt, skal så meget som muligt af brændslet til kedlen udnyttes. Derfor installerer AEA også en Thermax absorptionsvarmepumpe, som skal udtrække energi fra røggassen inden den ledes videre til skorstenen. Den ekstra energi, som skabes ved denne proces betyder, at den gamle oliekedel skal køre endnu mindre end den gør nu. Dette er en stor forbedring miljømæssigt, og kommer også til at have en positiv økonomisk betydning, idet man ikke vil være afhængig af oliepriserne.
Ud over fliskedel og absorptionsvarmepumpe står AEA også for en ny røggasveksler, el og styring samt indkøring.
Projektdagbog
Produktionshallen inden optimering
Sådan ser det ud inde i en fliskedel, som brændt i 18 år.
Der gøres plads til det nye anlæg
Den gamle fliskedel er nu rykket ud, så der er plads til den nye.
Der er behov for storskrald, når der skal udskiftes anlæg.
Det nye anlæg ankommer
På lastbilens lad ses dele af fliskedlen.
Sidste del af kedelanlægget er varmtvandskedlen. Det er her, energien fra flisforbrændingen veksles over i fjernvarmevandet, som cirkulerer inde i kedlen. Efterfølgende ledes fjernvarmevandet ud til SSF Energiselskabs forbrugere, eller gemmes i en akkumuleringstank til senere brug.
De sidste dele installeres
Projektet tæt på afslutning
Overvejer du lignende projekt?
Kontakt vores kompetente medarbejdere for en snak om mulighederne hos dig!